idézet

Pax et Bonum!
ELŐSZÓ

  "Az én parancsom az, hogy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. Nagyobb szeretet senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért." Jézus szavai János evangéliuma 15. fejezetének 12-13. versében. Jézus adott erre példát nekünk a legkiválóbb formában, hiszen mindannyiunkért életét áldozta. Ugyanennek a szeretetnek a vértanúja P. Kiss László Szaléz római katolikus ferences szerzetes és az a közel 50 fiatal, akiet 1946-ben elhurcoltak Gyöngyösről és környékéről. Életüket és vérüket áldozták azok, akiket kivégeztek 1946 őszén, de azok is akik hosszú éveket töltöttek el a GULAG-on, s ott haltak meg. Vagy ugyan hazatértek, de még azóta is állandó zaklatásnak vannak kitéve egy gyászos diktatúra kiépítésének következtében.

  Méltó, és igazságos, hogy a még élő tanúkat felkeressük, az elhunytaknak pedig emléket állítsunk. Ez már megtörtént különböző ferences plébániai újságok különszámaival, előadások tartásával, évente június hónap 2. szombatjain a gyöngyösi emléktábla megkoszorúzásával. Most ez a honlap is ebbe a sorba illeszkedik bele.

  A kutatás még nem zárult le, sőt nagyon sok anyag, információ hiányzik. Ezért, ha bárkinek bármilyen tárgyi emléke, vagy visszaemlékezése, gondolata van, kérjük jelezze!

  Köszönettel:


  Varga Kamill ferences testvér  6725 Szeged, Mátyás tér 26.
  Villámposta: kamill@ofm.hu
  Kamill testvér